18.09.2023 | Izlasīsi 5 min

Vai apavus var mazgāt veļas mašīnā?

  • Lielāko daļu apavu modeļu nevar mazgāt veļas mašīnā.
  • Ilgstoša saskare ar ūdeni var radīt sporta apavu materiāla bojājumus, vājināt līmi, iznīcināt tehnoloģiju.
  • Apavu kopšanai izmanto sūkli un birsti, kā arī speciālus līdzekļus piemērotus dažāda veida materiāliem (ādai, audeklim, sintētiskajiem materiāliem).

Pavisam nesen Tev izdevās piepildīt modes sapni. Par naudu, ko esi rūpīgi ietaupījis, Tu iegādājies savus sapņu Air Max, supermodernos Vans, leģendāros Superstars vai citus ikoniskus apavus. Ar smaidu sejā Tu nostājies pie spoguļa un pieskaņo tos dažādiem outfitiem – neskatoties uz atšķirīgajām stilizācijām, apavi izskatās lieliski. Pirmajās dienās Tu aizmirsīsi par citiem apaviem un Tavi jaunie sporta apavi pavadīs Tevi praktiski visur: mājās, universitātē un skolā, darbā, klubā, ballītē, kino ar otro pusīti un ģimenes pasākumos. Cik vīlies biji, kad izrādījās, ka Tavs sapņu pāris nav neiznīcināms… Jums kaut kā izdevās tikt galā ar pirmajiem smalkajiem netīrumiem un plankumiem, taču nevēlamie plankumi, neraugoties uz Tavām patiesākajām pūlēm, papildinājās ar katru reizi, kad devies izbraucienā. Lietus, dubļi, svaigi nopļauta zāle un citi pārsteigumi ir atstājuši nepatīkamus traipus, no kuriem vēlies atbrīvoties. Bet, kad Tavi centieni atbrīvoties no traipiem cieš neveiksmi, prātā ienāk doma: kāpēc gan neizmantot vēsturisku izgudrojumu, kas ir atvieglojis ikdienas dzīvi daudzām ģimenēm un mājsaimniecēm? Tiklīdz šī doma ienāk prātā, uzreiz rodas nākamais jautājums: vai apavus var mazgāt veļas mašīnā?

Savu apavu dēļ – labāk to nedarīt!

15 minūtes, ekspress mazgāšana vai pilna programma ar priekšmazgāšanu? Varbūt papildus pulverim var izmantot arī kādu traipu tīrītāju, lai tavi apavi izskatītos, it kā tie būtu nākuši tieši no veikala? Ja vēl aizvien domā vai var mazgāt apavus veļas mazgājamajā mašīnā, brīdinām: labāk to nedarīt! Neskatoties uz to, ka veļas mašīnu un sadzīves tehnikas ražotāji reklāmās cildina savus ražojumus, vēl norādot, ka dažus apavus var mazgāt veļas mašīnā, divreiz padomā, vai tas tiešām ir tā vērts.

Ūdens + sadzīves ķīmija = sprādzienbīstami maisījums

Pat staigājot pa vissmagāko lietusgāzi un piedzīvojot dažas tuvas sadursmes ar peļķēm, Tavi apavi nepiedzīvos pat daļiņu no tā, ko tiem var sagādāt veļas mazgājamā mašīnā. Padomā, kas var notikt, ja ādas vai zamšādas apavi ilgstoši un cieši saskaras ar ūdeni. Lielākajai daļai vēlāk būs kauns parādīties kaut kur tajās. Vai Tev patīk skriet? Ik pa laikam kopā ar draugu dodies uz sporta zāli, lai sadedzinātu dažas kalorijas? Iespējams, Tev ir ļoti ērti dizaineru apavi, kas liek justies kā sporta zvaigznei. Pēc dažiem vai vairāk intensīviem treniņiem tie sāk nepatīkami smaržot, un Tu tos iemet veļas mašīnā, lai no tā atbrīvotos. Tā ir pamatīga kļūda – sporta apaviem bieži vien ir speciālas membrānas, kas neiztur mazgāšanu. Turklāt pievērs uzmanību tam, ka pat visinovatīvākajā modelī materiāls, kas savieno zoles materiālus vai slāņus  ir – līme. Un ir zināms, ka līme un ūdens viens otram nepatīk. Pievienojot pulveri, mazgāšanas šķidrumu vai iespējams, traipu noņēmēju (galu galā, Tu taču netaisies mazgāt tikai ūdenī!), un gatavs uz Taviem apaviem ir unikāls tiy dye raksts!

Vai apavus var mazgāt veļas mašīnā?

Kad Tev nav spēka tīrīt

Bieži vien mēs domājam, ka tad, kad mums ir ļoti netīri vai dubļaini apavi, visātrākais un vienkāršākais veids, kā atbrīvoties no nevēlamajiem traipiem, ir iemest tos veļas mašīnā. Pat ja ražotājs norāda, ka konkrēto modeli var mazgāt veļas mašīnā, ir vērts apzināties, ka vienmēr pastāv risks sabojāt apavus. Pat ja teorētiski to var mazgāt veļas mazgājamajā mašīnā. Tāpēc, kad runa ir par Tavu mīļāko apavu pāri un baidies tos sabojāt, izmēģini citas tīrīšanas metodes. Bieži vien ar vienkāršu ziepjūdeni vai speciāliem preparātiem dažādu materiālu tīrīšanai var paveikt īstus brīnumus. Tomēr, ja ne tīrīšana, ne mazgāšana nav Tava sirdslieta, ir vēl viena iespēja. Izmanto ekspertu pakalpojumus! Par ļoti nelielu samaksu vari piešķirt saviem apaviem otru dzīvi. Apavu tīrīšana un atjaunošana ir salīdzinoši jauna joma pakalpojumu nozarē, taču tā var lepoties ar iespaidīgiem rezultātiem. Ja Tev nav spēka spēlēt testeri un bieži izmēģināt, kas palīdzēs atbrīvoties no nevēlamiem traipiem un netīrumiem, uzticies profesionāļiem, kuri pārzina savu amatu. Neriskē un mazgā apavus veļas mašīnā.

Apavi Vīriešiem

Apavi Sievietēm

Apavi Bērniem