11.10.2023 | Izlasīsi 3 min

Kā tīrīt nubuka apavus?

KĀ KOPT UN UZTURĒT APAVUS NO NUBUKA?

Vai sapņo par nubuka apaviem, bet uztraucies par to izturību un kopšanu?Vai arī Tavā kolekcijā ir nubuka apavi un Tu nezini, kā tos iztīrīt nesabojājot? Nubuka ādas kopšana patiešām ir sarežģīts uzdevums, tāpēc apbruņojies ar pacietību un pareizajiem līdzekļiem! Tātad, kā tīrīt nubuka apavus?

KAS IR NUBUKS – MATERIĀLA SPECIFIKA

Nubuks ir līdzās zamšādas un graudas ādai visplašāk izmantotais materiāls visu veidu apavu izgatavošanai. To izmanto gan sporta, gan… outdoora zīmoli, piemēram, Timberland. Lai gan daudziem cilvēkiem ir aizdomas, ka nubukam ir nedabiska izcelsme, patiesībā tā ir teļa āda vai govs āda, taču miecēta īpašā veidā. Nubuka struktūra ir pārklāta ar sīkiem matiņiem un ir daudz līdzīgāka zamšādas struktūrai nekā graudu ādai, kas ir gluda un ļoti viegli tīrāma. Tāpēc uzturēt nubuka apavus tīrus ir diezgan sarežģīti. Tomēr tas nav neiespējami!

Kā tīrīt nubuka apavus?

KĀ EFEKTĪVI TĪRĪT NUBUKA APAVUS?

Ir vērts zināt, nubuks necieš ūdeni. To nekādā gadījumā nedrīkst tīrīt pilnībā iegremdējot ūdenī vai pat ar mitru lupatiņu, kas der graudu ādas apaviem. No netīrumiem sausā veidā notīrām nubuku, un, lai to darītu efektīvi, mums ir nepieciešami divi piederumi, ko iegādāsies apavu veikalā. Pirmkārt, noderēs smalka, īpaša birste ar mīkstiem sariņiem. Tomēr, lai atbrīvotos no netīrumiem, nubuka dzēšgumijai ir daudz lielāka nozīme, kas darbojas tāpat kā skolā pazīstamā dzēšgumija. Sausus nubuka apavus nepieciešams tikai noberzt ar gumiju netīrajās vietās. Ja nav speciālas dzēšgumijas, var izmantot vienlīdz efektīvu pašdarinātu metodi – maizes garozi.

KĀ NOTĪRĪT SĀLS TRAIPUS UZ NUBUKA APAVIEM?

Nubuka apavi kļūst arvien populārāki rudens/ziemas sezonā. To tīrīšana no dubļiem jau ir aiz muguras, bet ko darīt, kad uz augšdaļas parādās neglīti ceļa sāls traipi? Kaut gan pirmajā acu uzmetienā rodas šaubas par to iztīrīšanu, bet to var paveikt! Vienkārši iemērc lupatiņu ļoti maigā ūdens šķīdumā ar pilienu trauku mazgāšanas līdzekļa un pēc tam ļoti saudzīgi izspied to no liekā mitruma. Ar šo nedaudz mitru lupatiņu noslauc apavus traipu vietās. Un gatavs!

Kā tīrīt nubuka apavus?
Kā tīrīt nubuka apavus?

KĀ IKDIENĀ KOPT NUBUKA APAVUS?

Nubuka struktūrai nepieciešama īpaša kopšana ikdienā, ne tikai tad, kad apavi kļūst netīri. Tāpēc, lai apaviem piešķirtu skaistu un elegantu izskatu, tos regulāri nepieciešams tīrīt ar iepriekšminēto mīksto saru birsti. Ir arī vērts impregnēt nubuka apavus ar speciālu aizsarg izsmidzināmo līdzekli! Regulāri atkārto šo soli, jo tas padarīs Tavus apavus izturīgākus pret laikapstākļiem un pagarinās to kalpošanas laiku!

Zamšāda-nubuks Apavi