27.10.2023 | Izlasīsi 4 min

Kā tīrīt melnus sporta apavus?

Praktiski padomi sneakerheadam

Sporta apavi, kedas vai boost? Modeļa izvēle, tā ir viena dilemma, bet otra vienmēr ir krāsa. Neesi pārliecināts, ko izvēlēties? Izvēlies klasiku! Melna apavi derēs jebkurai stilizācijai un komplektam, kā arī tos ir viegli kopt, ja vien, protams, zini dažus noteikumus. Ko vajadzētu paturēt prātā, lai all black modelis vienmēr būtu… black? Lūk, mūsu ieteikumi!

Materiālu svars

Kad ķeries tīrīšanai, pirmkārt un galvenokārt ir jāpārliecinās, no kā ir izgatavoti Tavi apavi. Augšdaļai, kas izgatavota no graudainas ādas, ir pavisam citas vajadzības nekā tai, kas izgatavota no zamšādas, un tas, kas lieliski derēs vieglajām vasaras kedām, kas izgatavotas no auduma, ne gluži labi derēs apaviem, kas izgatavoti no sintētiskiem materiāliem. To īpaši vērts atcerēties modeļiem, kas izgatavoti no vairākiem dažādiem komponentiem, piemēram, ādas un zamšādas. Šādā gadījumā vislabāk tos tīrīt pa daļām, ņemot vērā katras sastāvdaļas vajadzības. Dažreiz problēmas var radīt arī zole – tā, kas izgatavota no gumijas, parasti ir diezgan izturīga, bet, ja tā ir izgatavota no amortizējošām putām (piemēram, adidas NMD), tad Tev jābūt uzmanīgam.

Apavu kopšanas līdzekļi

Labi ieteikumi?

Internetā ir daudz padomu par to, kā tīrīt melna sporta apavi. Diemžēl ne visiem „ekspertiem” var uzticēties – daži padomi ir ne tikai neefektīvi, bet var pat izraisīt Tavu apavu iznīcināšanu! Pirmkārt un galvenokārt, visi padomi par apavu mazgāšanu veļas mazgājamajā mašīnā ir jānoliek plauktā. Neuzticies informācijai, ka maiga veļas mazgājamās mašīnas programma nesabojās Tavu apavu augšdaļu – tas ir mīts. Visdrošākais veids, kā tīrīt auduma apavus, ir mazgāt ar rokām, izmantojot īpašus ražotāja ieteiktos produktus vai šampūnus. Taču šajos gadījumos noteikti pārbaudi, vai ir pieejama melniem apaviem paredzēta versija. Izmēģinot jaunu līdzekli, vispirms uzklāj nelielu tā daudzumu neuzkrītošā vietā, lai pārliecinātos, kā tas darbojas. Uzmanības nekad nevar būt par daudz.

Reebok melna sporta apavi

Izplūšana, putekļi un dubļi

Ne mazāk svarīgs, protams, ir netīrumu veids. Neatkarīgi no materiāla, uz melniem apaviem bieži vien nosēžas putekļi, un tos var pamanīt jau no attāluma. Tāpēc regulāra tīrīšana ir īpaši svarīga. Lielākajā daļā apavu veikalu var iegādāties birstes ar mīkstiem sariem, kas ir piemērotas lielākajai daļai materiālu. Tomēr vissvarīgākais ir lietot tos saudzīgi, īpaši nubuka un tīklveida apaviem. Sarežģītākus traipus, piemēram, mitrus vai sāls traipus, diemžēl ir jānotīra mitrā veidā. Vislabāk to izdarīt ar mīkstu kokvilnas drānu, kas samērcēta ūdens un maigu ziepju šķīdumā vai speciālā apavu šampūnā. Arī šajā gadījumā rīkojies saudzīgi. Spēcīga, enerģiska berzēšana var neatgriezeniski sabojāt augšdaļu vai atstāt neizskatīgas svītras uz melnās virsmas. Īpaši nubuka apavus gadījumā ir jāatceras, ka pēc tīrīšanas apavus ir nepieciešams saķemmēt apavus matiņu virzienā, kas atrodas uz apavu virsmas. Notīrītos apavus piepildini ar saburzītām avīzēm vai papīra dvieļiem un atstāj tos žāvēties gaisīgā, ēnainā vietā, tālāk no logiem un spēcīgiem karstuma avotiem.

Melni Sporta apavi