09.10.2023 | Izlasīsi 4 min

Kā tīrīt auduma apavus?

APAVU KOPŠANA IR ĻOTI SVARĪGA!

Kedas, teniskurpes, espadrilles, sporta apavi no elpojošā tīkliņa – mūsu iecienītākie apavi treniņiem un ikdienas nēsāšanai ir elpojoši un izskatās lieliski. Spilgtas krāsas viegli iekļaujas pavasara/vasaras stilā, un interesantā apdruka bieži vien papildina casual stilu. Kā saglabāt tos teicamā stāvoklī vairāku sezonu garumā? Panākumu atslēga ir… regulāra kopšana un aktuālo netīrumu likvidēšana. Nepieciešams arī pielāgot tīrīšanas metodi materiāla veidam! Nav jābaidās – neskatoties uz priekšstatu, tas nav tik sarežģīti, kā varētu šķist. Viss, kas ir nepieciešams, ir pareizā specifikācija, zināšanas par materiāla kategoriju un nedaudz labvēlības. Mēs ieteiksim, kā tīrīt auduma apavus, lai tos nesabojātu un pat  uzlabotu to izskatu!

NOSAKI MATERIĀLA VEIDU

Apavi no materiāla, neatkarīgi no ārējā izskata, ļoti atšķiras viens no otra. Tie, kas izgatavoti no tīklveida materiāla, ir ļoti smalki, un tiem nepieciešama īpaša apstrāde. Savukārt tos, kas izgatavoti no izturīga audekla, bieži vien var veiksmīgi iztīrīt ar birstes palīdzību. Bet sāksim no sākuma – auduma veida noteikšana ir ļoti svarīga turpmākai kopšanai. Ir vērts izlasīt preces aprakstu, lai pārliecinātos, ka mūsu kedas, teniskurpes vai sporta apavi izgatavoti no audekla, tīkliņa, trikotāžas vai sintētiska materiāla. Daudzi ražotāji piedāvā arī ieteicamo tīrīšanas metodi, ko neapšaubāmi ir vērts izlasīt. Tāpēc, ja rodas šaubas par to, kā tīrīt auduma apavus, vispirms uzziniet informāciju par to pie ražotāja zīīmola. Bieži vien uz etiķetēm ir atrodama informācija, kas palīdzēs rūpēties par iecienītākajiem apaviem.

Kā tīrīt auduma apavus?
Kā tīrīt auduma apavus?

KĀ TĪRĪT AUDUMA APAVUS VASARĀ?

Ļoti populāri ir ne tikai auduma sporta apavi, bet arī ikoniskās espadrilles. Tām raksturīga no dabīgā materiāla, parasti džutas, austa zole. Noteikti nav ieteicams tos mazgāt veļas mazgājamajā mašīnā vai pat mitināt, iegremdējot ūdenī. Kā saglabāt to sākotnējo izskatu? Regulāri atsvaidzini tos ar apavu dezodorantu, kā arī nēsā zeķes, kas ir izgatavotas no dabīgiem audumiem. Galvenais ieteikums ir pielāgot stilu, kurā tie tiks izmantoti,… atbilstoši ārā laikapstākļiem! Izvairies no espadriļu uzvilkšanas nelabvēlīgos laikapstākļos, kad parādās peļķes un debesis nemudina atpūsties parkā. Ja uz audekla parādās traipi, savlaicīgi tos notīriet – ar ūdeni un dvieli ar ziepēm. Šādi notīrītas, auduma espadrilles noteikti saglabāsies vairākas vasara sezonas! Galu galā tas ir ideāls piedāvājums ne tikai vienai sezonai.

NO KĀ IZVAIRĪTIES?

Veicot auduma apavu kopšanu, neatkarīgi no tā, vai tas ir audeklis, smalks tīkliņš vai materiāls, ir daži apavu tīrīšanas veidi, no kuriem vajadzētu izvairīties. Kādi? Vispirms ir svarīgi atcerēties, ka tos nedrīkst mazgāt veļas mazgājamajā mašīnā! Kāpēc? Šāda apstrāde tiem var tikai kaitēt; augsta temperatūra var izšķīdināt līmi, un ilgstoša atrašanās lielā ūdens daudzumā var izkropļot apavu sākotnējo formu. Bieži vien pēc šādas mazgāšanas veļas mazgājamajā mašīnā, vairākkārtīgi apgriežot maigo audumu, notiek žāvēšanas process – daudzos gadījumos tas tiek veikts saules apspīdētā vietā vai uz radiatora, kas arī ir neapšaubāma kļūda. Kāpēc vajadzētu izvairīties no šīs apavu žāvēšanas metodes? Jo saules stari var nenovēršami izmainīt iecienīto apavu krāsu. Tāpēc auduma apavi jātīra ar mitru lupatiņu un pēc tam jāžāvē ēnainā vietā istabas temperatūrā. Izmantojot šāda veida kopšanas metodes, noteikti varēsi daudz ilgāk baudīt savus iecienītākos apavus.

Auduma Apavi