19.10.2023 | Izlasīsi 7 min

Streetwear planētas labā? Iepazīsties ar pazīstamu zīmolu ekoloģisko pieredzi

Pasaule mainās, un, precīzāk sakot, tā mainās nelabvēlīgā virzienā. Okeāni ir piepildīti ar tonnām plastmasas, dabas katastrofas vairs nav retums, kā arī upju ūdeņi Āzijas valstīs, kur masveidā tiek ražotas drēbes, ir pārpildīti ar hektolitriem ķīmisko vielu. Rietumu civilizācija ar savu patērētāju dzīvesveidu ir aizgājusi ļoti tālu, no kā cieš visa mūsu planēta. Vairākas preču ražošanas rezultātā atmosfērā rodas milzīgas siltumnīcefekta gāzu emisijas, kas veicina globālo sasilšanu. Zemes vidējās temperatūras paaugstināšanās pat par 1,5 °C var radīt nopietnas sekas. Neizturams karstums, dzeramā ūdens nepietiekamība, klimata migrācija – tas viss mūs sagaida, ja savlaicīgi neizmainīsim savus ieradumus.

Cits redzesloks uz modi

Mēs visi mīlam lielisku streetwear. Ielu mode ir brīnišķīgs veids, kā paust sevi. Tas parāda mūsu kaislības, hobijus un pat to, kādu mūziku mēs klausāmies. Konkrēta zīmola sporta apavu vai apģērbu izvēle kļūst par sava veida apgalvojumu. Tas liecina par to, ka mēs piekrītam zīmola noteiktajām vērtībām vai vienkārši mēs respektējam tā stilu. Taču mode ir viens no galvenajiem globālās sasilšanas veicinātājiem. Nav noliedzams, ka apģērbu, apavu un aksesuāru masveida ražošana ietekmē uz CO2 emisiju atmosfērā. Tāpēc ir svarīgi sākt apzināti pievērsties modei. Veic pārdomātus pirkumus. Izvēlies preces, kas Tev patiešām patīk un ko ar prieku nēsāsim ilgu laiku. Parūpējies par savām drēbēm un sporta apaviem (informāciju par to, kā to darīt, atradīsi mūsu rokasgrāmatās). Savukārt, ja kāda no garderobes sastāvdaļas jau apnika – vari nodot to tālāk. Pārdod, uzdāvini draugam vai kādam, kam tas ir nepieciešams. Līdz noteiktajam brīdim, gribot parūpēties par mūsu planētu, mums bija pieejamas galvenokārt minētās iespējas. Tagad mūsu iecienītākie zīmoli nāk mums pretī. Ar katru gadu streetwearu kolekcijās parādās arvien vairāk ilgtspējīgas preces. Cenšoties kompensēt oglekļa dioksīda ietekmi uz vidi, uzņēmumi iesaistās vides saglabāšanas pasākumos. Un viņiem tas izdodas labi! Iepazīsties ar pazīstamu zīmolu ekoloģisko pieredzi, kuru preces ir pieejamas veikalā Sizeer. Pārliecinies, ka augstas kvalitātes streetwearu var radīt, saudzējot vidi.

Atbildība Timberland stilā

Ikoniskā koka zīmols jau gadiem ilgi ir uzskatāms par pioniera lieliskās preces ražotāju. Timberland ir apņēmusies aizsargāt vidi ikvienā savā rīcībā, kā arī tai nav vienaldzīgs uzņēmuma darbinieku liktenis. Tik mērķtiecīgs zīmols ir fenomens visā pasaules. Tā nav tikai sabiedrisko attiecību metode – tās ir zīmola vērtības jau no paša sākuma. Pat vairāk – uzņēmuma vides aizsardzības pasākumi nepārtraukti attīstās, kā arī zīmols cenšas izvirzīt arvien ambiciozākus mērķus. W 2020 roku nastąpi realizacja założeń przyjętych przez nią kilka lat temu. 100% apģērbu tiks šūti no organiskās kokvilnas. 100% apavu saturēs vismaz vienu pārstrādātu materiālu, un vienlīdz apavos un apģērbos nebūs kaitīgās PVC. 95% no zīmola radītajiem atkritumiem tiks pārstrādāti. 80% Timberland darbinieku iesaistīsies brīvprātīgajā un sociālajā darbībā. Un līdz 2025. gadam sadarbībā ar Treedom Foundation zīmols vēlas iestādīt 50 miljonus koku Āfrikā. Tāpēc, iegādājoties Timberland izstrādājumus, vari būt drošs – Tu rīkojies atbildīgi. Valkā apavus, kas tika izgatavoti no ētiski audzētas ādas, kas kalpos gadiem ilgi, un atbalsti milzīga meža veidošanu Ganā. Kopā ar Timberland esi varonis, kas ir nepieciešams mūsu dabai.

Glāb pasauli kopā ar Vans

Daudzi zīmoli ņem piemēru no tiem, kuri ir apņēmušies rūpēties par mūsu apkārtējo vidi. Arvien vairāk streetwearu nozares uzņēmumu vēlas palīdzēt, jo ir iespējas to darīt. Uzņēmumu īpašnieki arī apzinās, ka atbildīga izvēle kļūst arvien svarīgāka viņu klientiem. Domājot par šiem cilvēkiem, Vans ir sagatavojis inovatīvo kolekciju Save Our Planet. Kādi ir to pieņēmumi? Izstrādājumu dizains atgādina par to, ka ir pēdējais laiks sākt rūpēties par mūsu planētu. Pasaules karte tika uzdrukāta uz kedām, T-krekliem, džemperiem, jakām vai mugursomām. Dizainus papildināja arī uzraksti, kas atgādina par nepieciešamību saudzēt planētu, un miera simboli. Apģērbi un apavu augšdaļa ir izgatavota no organiskās kokvilnas. Svarīgākais ir tas, ka Vans zīmols ir nolēmis ziedot 200 tūkstošus dolāru no pārdotās kolekcijas organizācijai non-profit Sustainable Coastlines Hawaii. Tās uzdevums ir mudināt sabiedrību aktīvi aizsargāt piekrasti, organizējot plaša mēroga sakopšanas un jauniešu izglītošanas pasākumus. Fonds māca, kā parūpēties par okeāniem nākamajām paaudzēm, un parāda, ka tīras pludmales ir labs sākumpunkts, lai īstenotu šo uzdevumu.

Streetwear planētas labā?

Inovatīva adidas pieeja

Ir uzņēmumi, kas ienākumus no preču pārdošanas ziedo vides aizsardzībai, citi investē modernās tehnoloģijās, lai padarītu preces vēl ilgtspējīgākas. Starp pēdējiem minētiem ražotājiem ir adidas, kas pastāvīgi strādā ar videi draudzīgām inovācijām savās kolekcijās. Jau kopš 2012. gada zīmols ir samazinājis plastmasas, tostarp poliestera, izmantošanu savos izstrādājumos. Šobrīd zīmolam ir vēl ambiciozs mērķis – līdz 2024. gadam zīmols pilnībā atteiksies no jaunas plastmasas izmantošanas. Tā vietā izstrādājumos tiks izmantoti pārstrādāti materiāli: pārstrādāts poliesteris vai plastmasa, kas iegūta no okeāna plastmasas. Pie pēdējās no minētajām darbībām adidas strādā kopā ar organizāciju Parley, kas cīnās pret pludmalēs noglabātajiem atkritumiem. Globālā Parley tīkla uzņēmumi vāc, piemēram, Maldīvu salu piekrastē atrasto plastmasu. Viņi to nogādā adidasam, kas pēc atbilstošas apstrādes to izmanto apavu un apģērbu ražošanā. Tas ir tikai viens no ASV zīmola īstenotajiem soļiem, lai panāktu videi draudzīgāku ražošanu. Vēl viena ideja ir radīt pilnībā pārstrādātus apavus. GEN 1 līnijas inovatīvos modeļus ir testējuši sportisti, un to kritiskās atsauksmes ir palīdzējušas izstrādāt GEN 2 apavus, kas pašlaik ir testēšanas posmā. Pilnībā pārstrādātos adidas apavus paredzēts ieviest 2021. gadā. Vai vēlies uzzināt vairāk par adidas vides aizsardzības pasākumiem? Visu informāciju ir iespējams iegūt ražotāja tīmekļa vietnē.

Streetwear planētas labā?

Kā redzi, arī streetwear var būt atbildīgs. Apdomīgā iepirkšanās, rūpes par saviem sporta apaviem un apģērbiem vai to nodošana citiem streetwearu cienītājiem ir tikai dažas no iespējām, kas saudzē mūsu planētu. Tomēr, lai rūpētos par vidi, vari pakāpties vēl augstāk. Izvēlies preces no zīmoliem, kuri rūpējas par Zemes nākotni.