01.09.2023 | Izlasīsi 4 min

Kāpēc dad shoes apavi ir tik populāri?

Dad shoes, ugly shoes – vai ir kāds, kas šos nosaukumus vēl nav dzirdējis? Apavu tendence, ar ko apzīmējam šos terminus, turpinās jau labu pāris sezonu, kā arī regulāri parādās jauni modeļi no gandrīz visiem tirgū pieejamajiem streetwear zīmoliem. Bet no kurienes patiesībā radās „neglīto” apavu mode? Kāpēc tās ir tik populāras?

Kas teica, ka ir jābūt „skaisti”?

Un kurš nosaka, kas ir skaists? Ugly shoes ir kā skaļi izrunāt šos jautājumus un uzreiz saņemt atbildi: nav vienotas estētikas izjūtas un vienotas gaumes. Un šķietami pretrunīgu iedvesmu apvienošana var radīt negaidīti… saskaņotu efektu. Tā tas ir noticis dad shoes gadījumā. Tās radās no vēlmes atdzīvināt un no jauna definēt pagājušā gadsimta 80. un 90. gados populāros sporta apavus, ko valkāja mūsu tēvu paaudze. Tolaik tās bija tīri utilitāras un neviens īpaši nedomāja par izsmalcinātu dizainu – tām bija jābūt tikai ērtām. Smagi, apjomīgi, parasti balti vai pelēki, ar biezu zoli un raksturīgām materiālu kombinācijām – par tiem varēja teikt daudz ko, bet noteikti ne to, ka tie bija stilīgi. Un tomēr tos valkāja visi. Tad kāpēc gan mums pēc vairākiem gadu desmitiem pie tiem neatgriezties?

Pagātnes un nākotnes saplūšana

Masīvais dad shoes siluets, kas atkal parādījies uz dizaineru galdiem, ir ieguvis pilnīgi jaunu seju. Pazīstamie elementi ir apvienoti ar futūristiskiem akcentiem un astoņdesmito un deviņdesmito gadu krāsaino pusi. Tāpēc līdzās vienkrāsainiem modeļiem, piemēram, Fila Disruptor, atrodami arī daudzkrāsaini Puma Thunder vai Nike Tekno. To patchwork augšdaļas atgādina pirmo datorspēļu vienkāršo grafiku. Masīvās zoles aizvien vairāk atgādina plīvojošus mākoņus un kontrastējošas materiālu kombinācijas vai TPU izcēlumi apstiprina fantāzijas iedvesmu. Pagātne un nākotne saplūst arī apavu izgatavošanā izmantotajās tehnoloģijās. Labākie risinājumi, kas izmantoti pirms daudziem gadiem, tiek apvienoti ar mūsdienu sasniegumiem – tas viss nozīmē, ka dad shoes ir ietverts viss, kas bija svarīgs dažādos laikmetos.

Izvēles brīvība

Ja mēs vēlētos noskaidrot, kāpēc dad shoes ir tik populāri, tad, protams, vissvarīgākais iemesls būtu apavu oriģinalitāte. Laikmetā, kad mēs sakām, ka modē mums viss jau ir bijis, tieši „neglīti” apavi ir kā svaiga gaisa malks. Vēl viens iemesls? Tā ir tendence, kas ļauj pielāgot savu individuālo stilu, pateicoties vairākām iespējām, ko piedāvā pazīstami zīmoli. Un vēl – dad shoes tendence nav izzudusi jau vairākas sezonas un populārākie modeļi, kas atbilst šai tendencei, jau ir šī žanra klasika. Pieminēsim tādus modeļus, kā Fila Disruptor vai Ray Low, vai Nike Zoom 2k. Droši vien nav neviena streetwear cienītāja, kurš nezinātu šos kanoniskos modeļus.

dad shoes

Valkāšanas brīvība

Kā valkāt dad shoes? Šo jautājumu sev uzdod daudzi, it īpaši tie, kas izvēlas daudzkrāsainas šīs tendences versijas. Tomēr atbilde ir ļoti vienkārša: valkā tos, kā vien vēlies! Vienkrāsainie modeļi, īpaši pelēkā un baltā krāsā, lieliski sader gandrīz jebkurā stilizācijā – sākot ar džinsiem, auduma biksēm, treniņtērpa, legingiem un beidzot ar kleitām un svārkiem, kurus dāmas arvien biežāk kombinē ar masīviem apaviem. Tevi neierobežos nesaderība vai krāsu neatbilstība. Daudzkrāsaini sporta apavi ugly stilā var kļūt par spilgtu akcentu vienkrāsainā stilizācijā vai papildināt traku streetwear looku. Pateicoties to piedāvātajam komfortam, tās ir lieliski piemērotas valkāšanai ikdienā vai dodoties uz pilsētu. Valkā, kā gribi un kad gribi. Nav nekādu ierobežojumu.