28.09.2023 | Izlasīsi 5 min

Kā kopt ādas apavus?

Ādas apavi ir vērtība – to zina ikviens sneakerhead! To kvalitāti un stilu apvienojumā ar izturību jau gadu desmitiem novērtē vairākas paaudzes pilsētas modes cienītāju (un ne tikai). Taču, lai Tavi iecienītākie sporta apavi saglabātu lielisku izskatu un vienmēr neatpaliktu no Tevis, Tev jāzina, kā tos kopt. Ikdienas kopšanas pamatā, protams, ir tīrīšana… un ādai šajā ziņā ir īpašas prasības. Iepazīsti tos un rūpējies par saviem apaviem, tie Tev būs pateicīgi, jo lieliski tajos izskatīsies vairākas nākamās sezonas.

Uzzini no kāda materiāla ir uztaisīti sporta apavi

Ar ko sākt? Pirms doties uz veikalu pēc pareizā līdzekļa vai meklēt internetā vairāk vai mazāk izmēģinātus padomus, vispirms noskaidro… ko tu patiesībā valkā. Labi zināms, ka āda nav identiska un dažādiem ādas veidiem ir atšķirīgas prasības un vajadzības. Kā atpazīt, no kā ir izgatavoti Tavi apavi? Visvairāk, protams, izceļas tie, kas izgatavoti no graudainās, nabuka vai lakotās ādas – to spīdums un gludums ir ļoti atšķirīgs. Šādiem sporta apavi nepatīk ūdens, taču dažkārt bez bažām tos var kopt ar mitru lupatiņu. Pilnīgi citāda situācija ir ar nubuka ādu vai līdzīgu zamšādu: šie materiāli ir absolūti neiecietīgi pret mitrumu un prasa regulāru tīrīšanu ar birsti, lai vienmēr izskatītos labi.

Vasaras raizes

Apavu tīrīšanas veids lielā mērā ir atkarīgs no netīrumu veida un, protams, arī no gadalaika. Pavasarī un vasarā visbiežāk sastopamā problēma ir putekļi un netīrumi, kas saceļas no ielām un nosēžas uz Taviem sporta apaviem. Birste ar gumijas uzgalīti un mīkstiem sariņiem noderēs neatkarīgi no tā, no kāda ādas veida ir izgatavoti Tevi apavi. Tā noņems lielāko daļu vasaras netīrumu. Tomēr tīrīšanai ar birsti ir jābūt īpaši saudzīgai, ja runa ir par nubuka vai zamšādas apaviem, jo slikti apstrādāti birstes matiņi var vienkārši izkrist, radot neglītu traipu. Līdzīgi var tīrīt arī grudainās ādas sporta apavus, lai gan tikpat labi noderēs arī ar ūdeni nedaudz samitrināta kokvilnas drāniņa. Kad augšdaļa ir notīrīta, noslauki arī zoles sānus, it īpaši, ja tie ir balti, un pēc tam atstāj apavus, lai nožūtu – obligāti tumšā, nedaudz vējainā cietā.

Kā kopt ādas apavus? Helly Hansen The Forester

Kā kopt apavus ziemā

Vasarai beidzoties un rudenim sākoties, mūsu apavus gaida grūts ceļš. Putekļi un netīrumi ir pagātne – tagad īsts izaicinājums ir mitrums un dubļu traipi, kā arī sāls, kas dāsni izkaisīta uz ceļiem. Īpaši pēdējais var būt bīstams stilīgām augšdaļām! Sāls spēcīgi reaģē ar ādu, neatgriezeniski bojājot mūsu apavus.  Tāpēc apavu kopšanā ir ieteicama precizitāte un pareiza tehnika. Tradicionāli sāc ar augšdaļas birstīšanu, lai noņemtu jau no pirmā acu uzmetiena redzamos dubļu gabaliņus. Ādas apavus varat notīrīt ar lupatiņu, kas samitrināta ūdens un maiga mazgāšanas līdzekļa, piemēram, bērnu ziepju šķīdumā. Tomēr nopietnāku, īpaši noturīgu netīrumu gadījumā vislabāk noderēs ražotāja ieteikts īpašs līdzeklis – šampūns vai putas. Šādi līdzekļi ir piemēroti arī zamšādas un nubuka apavu tīrīšanai – tie ir pamatīgi, bet saudzīgi.

Parūpējies par aizsardzību!

Vecais teiciens saka, ka profilakse ir labāka nekā ārstēšana. Tā ir taisnība, bet ādas apavu gadījumā varētu teikt vairāk: ir nepieciešams reģēt, jo dažreiz var būt par vēlu, lai izārstētu. Daži traipi, piemēram, no sāls vai dubļiem, kas pilni ar smiltīm var atstāt neglītus plankumus vai skrāpējumus, kas tik viegli neiztīrīsies… vai vispār neiztīrīties. Par laimi, vari pasargāt savas iecienītākos ādas sporta apavi no neatgriezeniskiem bojājumiem. Kā? Pirmkārt, regulāri impregnējot augšējo daļu. Speciāli izvēlēts preparāts – graudainai ādai, zamšādas vai nubuka ādai – pasargās apavu virsmu no netīrumiem un mitruma. Slānis saglabāsies kādu laiku (kā norādījis ražotājs), bet, lai garantētu, ka apavi vienmēr būs droši, ir vērts apstrādi atkārtot vismaz reizi nedēļā. Tāpat ir svarīgi impregnēt apavus sezonas beigās, kad ādas sporta apavi tiek nodoti gaidīt nākamo sezonu, tas ir nepieciešams, lai tie būtu ūdensnecaurlaidīgi. Tādā veidā pēc dažiem mēnešiem, kad tos izņemsi, tie joprojām izskatīsies kā jauni.

Ādas Apavi