30.09.2023 | Izlasīsi 5 min

Kā tīrīt baltus auduma apavus?

Balti apavi ar auduma augšdaļu ir ideāli piemēroti pavasara vai vasaras komplektam – tie ir viegli, gaisīgi un lieliski izskatās gan ar šortiem un treniņbiksēm, gan ar kleitām. Kedas, espadrilles, tesktils sporta apavi… Iespēju ir daudz, taču tām visām ir viena kopīga iezīme: tās ātri kļūst netīras! Aizdomājies, kā rūpēties par savu iecienītāko modeli, lai tas kalpotu vairākas sezonas un joprojām izskatītos lieliski? Būtiska nozīme ir balto auduma apavu pareizai tīrīšana. Lai gan no malas tas var šķist diezgan sarežģīts uzdevums, ar mūsu padomiem Tu pārliecināsies, ka tas ir vieglāk, nekā Tu domā! Uzzini, kā tīrīt baltus auduma apavus, nebojājot tekstila augšdaļu.

Pamatnorādījumi

Ir teikts, ka labāk ir novērst nekā izskaust. Šis princips attiecas arī uz apavu kopšanu – Tev nebūs problēmu saglabāt balto augšdaļu tīru, ja nepakļausi tos netīrumu iedarbībai. Labs solis, kas palīdzēs Tev ilgāk saglabāt savu iemīļoto apavu pāri nevainojamā stāvoklī, ir regulāra apavu impregnēšana, izmantojot tam paredzētu līdzekli. Izvēlieties apavus atbilstoši laikapstākļiem – ja ir lietains laiks, labāk izvēlēties tumšāku apavu pāri, kas izgatavots no materiāliem, kuri labi iztur mitrumu un neizbalē no ūdens. Vēl viens universāls noteikums ir kategoriski aizliegt mazgāt apavus veļas mašīnā! Šādi rīkojoties, var radīt vairāk ļaunuma nekā labuma. Mitrināšanas un vērpšanas dēļ augšdaļa var zaudēt formu un šuves var sašķelties vai izplēnēt. Neaizmirsti arī, ka, žāvējot apavus, jāizvairās no karstuma avotiem, piemēram, radiatoriem, kamīniem vai plītīm. Pārāk liels karstums var izšķīdināt šuvēm izmantoto līmi. Lai izžāvētu baltus auduma apavus, piepildi to iekšpusi ar avīzi vai papīra dvieli un novieto tos sausā, siltā un gaisīgā vietā.

Kā tīrīt baltus auduma apavus?

Balto kedu tīrīšana

Vēl viens apavu kopšanas pamatprincips ir izvēlēties pareizo tīrīšanas metodi apavu virskārtas materiālam. Dažādas metodes un kopšanas līdzekļus izmantosi maigam sietiņam, bet citas – izturīgam audeklam. Tālākai kopšanai ļoti svarīgi ir noteikt auduma veidu, un šo informāciju atradīsi izstrādājuma aprakstā. Ja vēlies noskaidrot, kura metode ir optimāla, vispirms noskaidro šo informāciju pie ražotāja. Bieži vien uz etiķetēm ir info grafika, kas palīdzēs Tev parūpēties par Taviem iecienītākajiem apaviem. Vispirms aplūkosim apavus, kuru augšdaļa ir izgatavota no izturīga auduma, ko sauc par canvas. Tas ir raksturīgs materiāls tādiem Converse modeļiem kā Chuck Taylor All Star, Run Star Hike vai Motion, kā arī daudziem Vans apaviem: Authentic, Vans Old Skool vai Slip-On. Tīrot kedas, vari izmantot mājās atrodamos līdzekļus. Labi darbojas ūdens un cepamās sodas, pelēko ziepju vai veļas pulvera kombinācija. Izvēlēto līdzekli izšķīdini ūdenī un ar apavu suku uzklāj to uz virsas, maigi berzējot audumu. Atstāj apavus aptuveni uz 30 minūtēm, pēc tam noskalo maisījumu ar mīkstu drānu un remdenu ūdeni. Neaizmirsti noņemt auklas un mazgāt tās atsevišķi. Negribi riskēt izmantojot sadzīves ķīmiju uz savām iecienītākajām kedām? Izmanto kādu no profesionālajiem apavu kopšanas līdzekļiem, ko atradīsi Sizeer.

Kā tīrīt baltus auduma apavus?

Kā tīrīt sieta apavus?

Apavu, kuru augšdaļa ir izgatavota no tīkla auduma, tīrīšana nedaudz atšķiras no kedu kopšanas. Tīkla audumam ir brīvāks pinums, tāpēc tas ir jutīgāks pret bojājumiem un prasa maigāku apstrādi. Tādus modeļus kā Nike Air Max 270, adidas NMD_R1 J Primeblue vai Air Max Genome BG vislabāk tīrīt ar birsti ar mīkstiem sariem. Tā labi noderēs sauso netīrumu, piemēram, putekļu un smilšu, noņemšanai. Ja nepieciešama spēcīgāka tīrīšana, vislabāk ir izmantot mīkstu drānu, kas samērcēta siltā ziepjūdenī. Maigi noslauc netīrumus, uzmanoties, lai nesaslapinātu maigo augšējo daļu. Atceries, ka apavus nedrīkst žāvēt siltuma avota tuvumā! Vai vēlies samazināt risku, kur Tavi iecienītākie sporta apavi var kļūt netīri? Neaizmirsti regulāri nodrošināt apavu ūdensnecaurlaidību, izmantojot piemērotus līdzekļus!

Tesktils Apavi