25.08.2023 | Izlasīsi 7 min

Kā kopt apavus, lai tie kalpotu pēc iespējas ilgāk? Uzzini par pareizu lietošanu

  • Izvēlies pareizo izmēru. Lai to izdarītu, pirms iegādes nomēri pēdas garumu un salīdzini to ar ražotāja sniegto izmēru tabulu.
  • Nekad nemazgā apavus veļas mazgājamajā mašīnā! Tas var izraisīt neatgriezeniskus bojājumus. Tīrīšanas metodei jābūt pielāgotai materiālam, no kura izgatavoti apavi.
  • Nemērcē visus apavus. Izžāvē mitrus apavus siltā un vēdinātā vietā. Neliec tos uz radiatoriem, plītīm, kamīniem vai tiešos saules staros.
  • Atcerieties, ka regulāri jāveic impregnēšana, jo īpaši ādas apaviem. Tas samazinās apavu augšdaļas krāsas maiņas vai skrāpējumu risku.
  • Izvēlies apavus atbilstoši situācijai un laika apstākļiem. Sporta apavi nav piemēroti valkāšanai ziemā vai sporta zālē.

Atradi mīļāko sporta apavu pāri? Tu noteikti vēlies to izbaudīt pēc iespējas ilgāk! Tomēr tikai pareiza kopšana nodrošinās to, ka sporta apavi tev kalpos daudzas sezonas. Būtiski ir arī izmantot apavus paredzētajam mērķim un laikapstākļiem piemērotu modeli. Vai vēlies uzzināt, kā pareizi lietot apavus? Esam Tev sagatavojuši dažus praktiskus padomus!

Piemeklē pareizo izmēru

Pirmkārt, Tev ir pareizi jāizvēlas tavai kājai atbilstošs apavu izmērs. Lai to izdarītu, paņem tīru papīra lapu un pildspalvu. Apzīmē pēdu un pēc tam izmēriet tās garumu no papēža līdz pirkstgaliem. Pievieno mērījumam 0,5 cm. Šī vērtība ir rezerve, lai tu varētu brīvi kustināt pirkstus apavu iekšpusē. Salīdzini rezultātu ar izmēru tabulu mūsu mājaslapā: https://sizeer.lv/izmeru-tabula. Atceries, ka citu ražotāju izmēru numerācija var atšķirties, tāpēc pirms iegādes vienmēr ir ieteicams pārbaudīt zīmola izmēru. Nepareizs izmērs ievērojami samazina valkātāja komfortu un var arī veicināt ātrāku pāra novalkāšanos. Ja izvēlētie sporta apavi izrādīsies par lielu vai par mazu, vislabāk tos apmainīt pret cita izmēra apaviem – vietnē Sizeer Tev ir 30 dienas, lai apmainītu vai atdotu peci. Ja pāris ir tikai minimāli ciešs, vari mēģināt izstiept apavus pats. Laba metode ir iestaigāt kurpes mitrās biezās zeķēs. Ja šī metode neizdodas, var iegādāties īpašus ielikņus vai atdot pāri apavu meistaram. Tomēr atcerieties, ka atšķirība nebūs liela – ja apavi ir pārāk cieši, vislabāk tos apmainīt pret cita izmēra apaviem.

Pareiza kopšana

Ļoti svarīgs aspekts ir pareizs apavu kopšanas veids, kas jāpielāgo attiecīgajiem materiāliem. Tomēr ir universāls noteikums – nekad nemet apavus veļas mašīnā! Intensīva mērcēšana un virpošana var izraisīt savienojumu izjukšanu un augšējās daļas sākotnējās formas zaudēšanu. Dažreiz mēs uzreiz neredzam bojājumus, bet apavu konstrukcija ievērojami pavājinās, padarot sporta apavus vēl pakļautākus bojājumiem. Tāpēc tīri apavus uz punktveidīgi. Žāvējot apavus, izvairies no karstuma avotiem, piemēram, radiatoriem, kamīniem vai plītīm. Pārāk liels karstums tiem var kaitēt. Lai izžāvētu apavus, novieto tos vējainā un siltā vietā. Pēc tam uzmanīgi aizpildi tos ar avīzi vai papīra dvieli un novieto siltā, vējainā vietā.

nike air force

Ādas apavi

Sāksim ar to, kā tīrīt ādas apavus. Ja augšējā daļa ir pārklāta ar putekļiem vai sausiem putekļiem, vislabāk tos notīriet ar mīkstu drānu. Mitruma, dubļu un sāls radīto netīrumu gadījumā graudainas ādas, zamšādas vai nubuka apaviem tiks piemērota nedaudz atšķirīga apstrāde. Gludai ādai labi noder mitra drāniņa, kas samērcēta ūdenī ar maigu mazgāšanas līdzekli. Zamšādas un nubuka gadījumā pēc sauso netīrumu noņemšanas ar mīkstu birstīti labāk izmantot speciālas mazgāšanas putas, jo šie materiāli necieš mitrumu. Ja modelim ir šņores, izvelc tās, jo mēles krokās var sakrāties netīrumi. Iztīri grūti aizsniedzamas vietas ar mīkstu zobu birsti. Kurpēm ar ādas augšdaļu vislabāk ir paļauties uz iepriekšēju impregnēšanu. Īpaša apstrāde pasargās apavu virsmu no netīrumiem un mitruma. Aizsargslānis saglabāsies kādu laiku, taču ir vērts atkārtot apstrādi vismaz reizi nedēļā, īpaši intensīvas lietošanas gadījumos.

Auduma apavi

Tīrīšana sporta apavus, kuriem ir tekstilmateriāla augšdaļa, izskatās nedaudz savādāk nekā ādas apaviem. Vispirms ir jānosaka, no kāda auduma ir izgatavots modelis: audekls, siets, trikotāža vai sintētisks audums. Daudzi zīmoli sniedz informāciju par labāko auduma tīrīšanas veidu, ar kuru nepieciešams iepazīties, pirms ķerties pie tīrīšanas. Modeļus, kas izgatavoti no kanvasa, t. i., bieza audekla, var droši tīrīt ar apavu suku. Tīklveida materiāla augšdaļas apavu gadījumā labāk ir nevis tīrīt ar suku, bet gan izmantot mīkstu drānu vai mitru sūkli, ja netīrumi nenokļūst sausi. Balto apavu un gaišo apavu tīrīšanai var izmantot specializētus apavu audumu kopšanai paredzētus līdzekļus. Uzklāj līdzekli uz augšējās daļas virsmas un maigi berzē, pēc tam noņem līdzekli ar mitru sūkli. Nosusini augšējo daļu ar sausu dvieli vai mikrošķiedras drānu un ļauj tai pilnībā nožūt.

vans era

Laikapstākļiem atbilstoši apavi

Lai Tavi mīļākie apavi pāri kalpotu pēc iespējas ilgāk, Tev jāatceras tos izmantot saskaņā ar paredzētajiem mērķiem. Kad sāk līt lietus, atstāj skapī vieglos sporta apavus un apavus, kas ir izgatavoti no zamšādas vai nubuka, jo, pakļauti mitrumam, tie var atlīmēties un neatgriezeniski sabojāties. Ziemā izvēlies pārgājienu modeļus, kuriem nekaitēs sniegs, lietus vai sāls, kas ir uzkaisīts uz ietvēm. Un Tev nav jāatsakās no iecienītā streetstyle – vienkārši izvēlies laika apstākļiem atbilstošus sporta apavus. Modelis ar augstāku augšējo daļu, siltinātu iekšpusi un ūdensnecaurlaidīgu ārējo materiālu nodrošinās Tev nepieciešamo siltuma komfortu un izturību. Apavi jāizvēlas ne tikai atkarībā no laikapstākļiem, bet arī no izdevības. Dodoties uz treniņu vai skriešanu, ir jāizvēlas specializēti sporta apavi. Atceries, ka sporta apavi nav apavi sportam un nav piemēroti treniņiem. Lai gan tie izskatās lieliski, tie nenodrošinās Tev pareizo atbalstu treniņa laikā. Papildus iecienītākajam apavu pārim Tava garderobē ir vērts atrast apavus, kas derēs arī mazliet sliktākos laika apstākļos, kā arī apavus, kas paredzēti Tavam iecienītākajam sporta veidam.